Film scene release termen

Dit is is een overzicht van film scene release termen bronnen die je tegenkomt. Als je films download. Het zegt iets over de kwaliteit die je binnen haalt. Uiteraard zegt dit niks over de kwaliteit. Van de Nederlandse ondertiteling die er bij zit. Want dat zijn vaak zelfgemaakte subs door liefhebbers.

HDTV

Dit is de opvolger TVRIP deze zijn opgenomen vanaf een HD kanaal de kwaliteit is erg goed. Een hoop downloaders zweren dat een WEBDL beter is maar dit is niet altijd het geval omdat de bitrate van een WEBDL vaak lager is dan die van een HDTV. Dit kan je vaak merken aan de lucht en aan de witten stukje je ziet dan zwarte pixels. Het enigste nadeel van een HDTV is dat je een enkele keer wel is een reclame boodschap krijg die enkele seconde in beeld is.

TVRIP

Dit is de voorloper van HDTV. TVRIPS kom je vaak ook niet meer tegen slechts bij enkele tv series nog zo als de naam al aangeeft wordt dit van de tv opgenomen. De kwaliteit is best goed te noemen, en als je nog oude tvseries ontkom je er vaak niet aan dat er nog TVRIPS tussen zitten.

VODRip

Dit staat voor Video On Demand rip de kwaliteit hiervan is goed.

Webdl

Dit staat voor “web download” en verwijst naar een release die is verkregen door de inhoud rechtstreeks te downloaden van een online bron, zoals een streamingdienst Itunes, Netflix of een website. WEB-DL-releases hebben over het algemeen goede videokwaliteit en audiokwaliteit.

PDTV

Dit is het zelfde als een TVRIP het enigste verschil is dat deze opgenomen is met een TVkaart die aangesloten is op een computer.

SCR

Een SCR is een film die van een videoband is gekopieerd deze komen je tegenwoordig niet vaak meer tegen. De kwaliteit hiervan kan erg verschillen. Vaak komen er teksten door het beeld heen die zeggen dat de film niet gekopieerd mag worden. Het is zelfs mogelijk dat zo nu en dan het beeld zwart wit wordt. SCR films werden vaak verspreidt als VideoCD’s (VCD).

DVDSCR

Bijna het zelfde als een SCR echter wordt deze van een dvd gemaakt en dat houd in dat de kwaliteit beter is. Maar net zo als een SCR kan er tekst in het beeld verschijnen dat je de film niet mag kopieren etc. Ook hier bestaat de kans dat het beeld zwart wit kan worden.

R5

is een rip uit Rusland het beeld en de audio is vaak erg goed. Soms wordt er wel eens een ander audio spoor toegevoegd omdat de audio soms alleen in het Russisch beschikbaar is. Vaak zijn de extra niet beschikbaar op r5 dvd release.

TS

Ts staat voor Telesync. Een telesync is een film die opgenomen is met een videocamera in een bios. Vaak  wordt dat met behulp van een professionele camera op een statief gedaan. Deze heeft vaak directe verbinding naar de geluidsbron. Dit kan bijvoorbeeld via een FM-uitzending in een drive-in-theater voor auto’s. Hierdoor is de audio vaak beter dan die van een CAM aangezien je dan niet het geluid kan horen van de andere bioscoop bezoekers. Echter het beeld is vaak niet veel soeps.

TC

TC staat voor is er een directe rip gemaakt van de originele filmrol. In theorie kan hier de hoogste kwaliteit geluid en beeld behaald worden (met uitzondering van DVD-rips). Echter door de apparatuur en de kosten die hier voor nodig zijn om een goede rip te maken, komen ze relatief weinig voor.

HDRip

Dit staat voor “high dynamic range rip” en verwijst naar een release die is geoptimaliseerd voor HDR-weergave. HDRip-releases hebben een hoger dynamisch bereik, wat resulteert in een breder scala aan kleuren en een betere contrastverhouding.

CAM

Een CAM is de afkorting van Camera. Dit houdt simpel weg in in dat iemand met  camera in een bioscoop is gaan zitten, en de film heeft opgenomen. De kwaliteit is vaak erg slecht omdat er vaak mensen door je beeld heenlopen en je hoort ook het geluid van andere bioscoop bezoekers. Een Cam is vaak de eerste versie die je zal vinden op internet.

WP

Een WP staat voor work print. Deze komt zelden voor omdat dit een film is die nog niet af is. De special effects moeten vaak nog worden toegevoegd. De kwaliteit is goed alleen wie wil er nou een film zien zonder special effects?

DVDrip

Deze wordt vaak gemaakt van een dvd. De kwaliteit van een dvdrip is goed. Vaak is dit een XVID of een DIVX bestand hier heb je een aparte codec voor nodig anders kan je deze bestanden niet afspelen hiervoor kun je het beste de K-Lite codec installeren.

BDRip

Dit is een rip van een Blauray deze zijn beter dan een DVDrip.

REMUX

Dit verwijst naar een release waarbij de video- en audiostreams direct van de originele bron zijn gekopieerd zonder enige compressie. REMUX-releases bieden de hoogste videokwaliteit en audiokwaliteit, maar resulteren in grotere bestandsgroottes.

BRAY 25

Dit is geen officieel scene release bron maar je komt ze wel aardig vaak tegen bij de costum releases. Eigenlijk is het heel simpel dit zijn gewoon Blaurays die 25 gig groot zijn meer niet. Vaak zijn de extra audio sporen zo als frans etc er uitgesloopt om hem op een Bblauray schijfje te krijgen van 25 gig. De kwaliteit hiervan is zeer goed.

BRAY 50

Dit is een volledige Blauray met alles er op en der aan.

Dit was een overzicht van film bronnen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter