Nieuwsgroepen wat zijn dat? en wat kan je er mee?

Een nieuwsgroep is een communicatielijn op Usenet.  Het is vergelijkbaar met de forums zoals die op vele sites zijn te vinden zijn, maar de nieuwsgroepen vormen geen rechtstreeks onderdeel van het internet waar je met een webbrowser (Internet Explorer of Firefox) naartoe kan surfen.

Want er wordt hier een aparte protcol voor gebruikt (UUCP-protocol) tegenwoordig kan je wel via de google groeps berichten lezen via je browser. Nieuwsgroepen worden ook wel discussiegroepen genoemd.

Er zijn vele tienduizenden nieuwsgroepen zo als bijvoorbeeld a.b.nl (voluit geschreven Alt.Binaries.nl) die gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het geeft iedereen de mogelijkheid om informatie te verspreiden en te discussiëren.
De nieuwsgroepen zijn ook een plek waar gebruikers elkaar vrijwillig helpen om iets op te lossen, vaak in verband met computers en het internet, maar het kan ook gaan over ziektes of je goudvis.

Nieuwsgroepen downloaden

Downloaden uit nieuwsgroepen worden steeds meer gebruikt voor het verspreiden van binaire bestanden (Zo als bijvoorbeeld RAR en ZIP bestanden), ook al was dat niet de oorspronkelijke bedoeling van de nieuwsgroepen. Dit komt omdat bestanden van Usenet door een onbeperkt aantal gebruikers kunnen worden gedownload waarbij de download snelheid slechts afhankelijk is van de bandbreedte van de usenet server en die van je eigen internet Dit in tegenstelling tot Peer-to-peer (P2P) netwerken zo als Kazaa en Limewire. Omdat je bij p2p afhankelijk bent van de uploader zijn upload snelheid. De upload snelheid is bijna altijd lager dan de download snelheid. Het engiste nadeel van downloaden met nieuwsgroepen is dat je vaak een payserver nodig hebt want die van je internetprovider is vaak erg slecht.

Programma’s voor het downloaden uit nieuwsgroepen

Je hebt een Usenet client nodig zo als Grabit of SABnzbd. Met deze programma’s is het mogelijk om bestanden te downloaden uit nieuwsgroepen. Op deze website kan je zat handleidingen vinden hoe je deze programma’s insteld. Als je niet goed bent raad ik je aan om te beginnen met het programma Grabit deze is erg simpel in gebruik echter dit programma mist wel wat handig opties. Als je een gevanceerde gebruiker bent kan je het beste gebruik maken van SABnzbd. Dit programma kan  namelijk samen werken met andere programma’s die bijvoorbeeld automatisch tv series en films kunnen downloaden.

Geef als eerste een reactie

Leave a Reply