Nieuwsgroepen wat zijn dat en wat kan je er mee?

Nieuwsgroepen zijn vergelijkbaar met de forums zoals die op vele sites zijn te vinden zijn. In dit artikel gaan we er uitgebreid op in wat de nieuwsgroepen precies zijn.

De geschiedenis van de nieuwsgroepen

 1. Ontstaan (1979-1980):
  • Nieuwsgroepen zijn ontstaan als onderdeel van het Usenet-netwerk, dat op zijn beurt werd opgezet als een manier om tekstgebaseerde informatie te delen tussen universiteiten en onderzoeksinstituten.
  • Het oorspronkelijke concept was bedacht door Jim Ellis en Tom Truscott aan de Duke University.
 2. Groei en populariteit (jaren 80-90):
  • In de jaren 80 en 90 groeide Usenet snel in populariteit, vooral onder academici, studenten en technologieliefhebbers.
  • Nieuwsgroepen werden opgedeeld in verschillende categorieën, zoals comp voor computers, sci voor wetenschap, enzovoort, om discussies over specifieke onderwerpen te vergemakkelijken.
 3. Commerciële toegang (jaren 90):
  • In de jaren 90 begonnen commerciële internetproviders Usenet-toegang aan te bieden aan hun abonnees, waardoor het platform toegankelijk werd voor een groter publiek.
  • Dit resulteerde in een groei van het aantal gebruikers en een bredere diversiteit aan discussies binnen de nieuwsgroepen.
 4. De opkomst van het World Wide Web (jaren 90):
  • Met de opkomst van het World Wide Web en de populariteit van webgebaseerde fora en sociale media begon de relevantie van Usenet enigszins af te nemen.
  • Desondanks bleven nieuwsgroepen een actief onderdeel van het internetlandschap, zij het met een meer nichepubliek.
 5. Moderne tijd (2000-heden):
  • Hoewel de populariteit van Usenet als primair discussieplatform is afgenomen, blijft het relevant voor bepaalde gemeenschappen, zoals die gerelateerd aan technologie, software-ontwikkeling en piraterij.

Nieuwsgroepen wat zijn dat en wat kan je er mee?

Een nieuwsgroep is een communicatielijn op Usenet. Het is vergelijkbaar met de forums zoals die op vele sites zijn te vinden zijn, maar de nieuwsgroepen vormen geen rechtstreeks onderdeel van het internet waar je met een webbrowser (Internet Explorer of Firefox) naartoe kan surfen.

Want er wordt hier een aparte protocol voor gebruikt namelijk het UUCP-protocol. Tegenwoordig kan je wel via de google groeps berichten lezen via je web browser. Nieuwsgroepen worden ook wel discussiegroepen genoemd.

Er zijn vele tienduizenden groepen zo als bijvoorbeeld a.b.nl (voluit geschreven Alt.Binaries.nl) die gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het geeft iedereen de mogelijkheid om informatie te verspreiden en te discussiëren. De groepen zijn ook een plek waar gebruikers elkaar vrijwillig helpen om iets op te lossen, vaak in verband met computers en het internet, maar het kan ook gaan over ziektes of je goudvis.

De

Nieuwsgroepen downloaden

Downloaden uit nieuws groepen worden steeds meer gebruikt voor het verspreiden van binaire bestanden (Zoals bijvoorbeeld RAR en ZIP bestanden), ook al was dat niet de oorspronkelijke bedoeling van de nieuws-groepen. Dit komt omdat bestanden van Usenet door een onbeperkt aantal gebruikers kunnen worden gedownload waarbij de download snelheid slechts afhankelijk is van de bandbreedte van de usenet server, en die van je eigen internet verbinding. Dit in tegenstelling tot Peer-to-peer (P2P) netwerken zo als Kazaa en Limewire. Dit is dan ook het grote voordeel van Usenet. Het is veel sneller en je bent niet constant afhankelijk van andere gebruikers. Uiteraard is er wel één uploader nodig die het upload voor je. Bij p2p ben je afhankelijk van uploader zijn uploader zijn snelheid. De upload snelheid is bijna altijd lager dan de download snelheid van een internet gebruiker. Tenzij je glasvezel hebt, Het enigste nadeel van downloaden met de nieuwsgroepen is, dat je vaak een usenet payserver nodig hebt. Want die van je internetprovider is vaak erg slecht, als deze nog een Usenet server aanbiedt waarmee je binaire bestanden kan downloaden.

Programma’s voor het downloaden uit nieuwsgroepen

Je hebt een Usenet client nodig zo als Grabit of SABnzbd. Met deze programma’s is het mogelijk om bestanden te downloaden uit nieuwsgroepen. Op deze website kan je vele handleidingen vinden hoe je deze programma’s instelt. Als je niet goed bent met computers dan raad ik je aan om te beginnen met het programma Grabit. Deze is erg simpel in gebruik, echter dit programma mist wel wat handig opties. Als je een geavanceerde gebruiker bent kan je het beste gebruik maken van SABnzbd. Dit programma kan namelijk samen werken met andere programma’s die bijvoorbeeld automatisch tv series en films kunnen downloaden uit de nieuwsgroepen en via torrent bestanden. Voor meer informatie zie ook het artikel hoe gebruik je de nieuwsgroepen?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter