Wat is een NZB bestand en wat kan je er mee?

Een NZB bestand is een bestandsindeling die wordt gebruikt voor het indexeren en downloaden van bestanden van Usenet, een gedistribueerd netwerk voor het uitwisselen van berichten en bestanden. Met een NZB-bestand kun je snel en gemakkelijk bestanden downloaden van Usenet-servers, vooral als het gaat om grote bestanden zoals films, tv-series, muziekalbums, software en meer.

Wat is een NZB bestand?

Een NZB is een op XML gebaseerd bestandsformaat voor het ophalen van bestanden uit Usenet servers. Het formaat is bedacht door de ontwikkelaars van Newzbin.com. Een NZB bestand  is effectief als er meerdere bestanden gedownload moeten worden.

Vaak wordt een NZB aangemaakt op een website. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Nzbindex.nl en Binsearch.info. Hierdoor is het niet meer nodig om te gaan headeren. Wat heel erg inefficiënt is. Want je download ook informatie die niet nodig is. Daarom is de NZB methode sneller. En als bijkomend voordeel wordt minder bandbreedte gebruikt.

Elke Usenet bericht heeft een unieke id genaamd de “Message-ID”. Wanneer een groot bestand is geplaatst op een Usenet nieuwsgroep. Is het meestal onderverdeeld in meerdere berichten. De zogenaamde segmenten of delen. Elk met een eigen Message-ID. Een NZB geschikte Usenet client. Zoals Grabit of Newsleecher. Zal alle benodigde Message-ID’s lezen uit het NZB-bestand downloaden en terug te decoderen van de berichten in een binair bestand. (meestal met behulp van yEnc of uuencode ).

Inhoud NZB bestanden

<?xml version=”1.0″ encoding=”iso-8859-1″ ?>
<!DOCTYPE nzb PUBLIC “-//newzBin//DTD NZB 1.0//EN” “http://www.newzbin.com/DTD/nzb/nzb-1.0.dtd”>
<!– NZB Generated by Binsearch.info (fcgi) –>
<nzb xmlns=”http://www.newzbin.com/DTD/2003/nzb”>

<file poster=”[email protected] (CPP-Gebruiker)” date=”1320590855″ subject=”test  [14/14] – &quot;test.part112.rar&quot; yEnc (1/46)”>
<groups><group>alt.binaries.boneless</group><group>alt.binaries.misc</group></groups>
<segments>
<segment bytes=”397101″ number=”2″>[email protected]</segment>
<segment bytes=”396956″ number=”1″>part1of46.9Aq$xjKJMapRg8zOnUa3
</segment>
</segments>
</file>

Wat is een NZB bestand inhoud

NZB bestanden FAQ veel gevraagde vragen

Hoe kan ik een NZB bestand openen?

je kan deze openen via een Usenet download programma. Enkele bekende zijn NZBGet, SAbnzbd, Newsleecher en Grabit.

Hoe kan ik een NZB bestand downloaden?

Er zijn verschillende manieren om een NZB-bestanden te downloaden. Zo kan je deze downloaden van een NZB zoekmachine, Of van een Newnzab site.

Waar kan ik NZB bestanden vinden?

Je kan deze vinden op diverse websites, zoals een NZB zoekmachine, Newznab site, een SpotWeb site.

Hoe pak je een NZB bestand uit?

Je pakt een NZB bestand niet uit, deze importeer je in je Usenet download programma, en dit programma pakt dan de rar of zip bestanden uit. Mits je programma het ondersteunt om de bestanden automatisch uit te pakken. Zo ondersteunt het programma NZBGet en SABnzbd dit.

Hoe kan ik een NZB bestand openen met SpotNet?

Ga in SpotNet naar Bewerken dan SABNzbd, Selecteer SABnzbd openen.

Hoe werkt NZB?

In een NZB staan verwijzingen naar naar de nieuwsgroepen. Waar de gewenste bestanden staan. Hierdoor weet jouw Usenet download programma waar deze bestanden vandaan gedownload kunnen worden.

Tegenwoordig kunnen er zelfs wachtwoorden aanwezig zijn in deze bestanden, waardoor het download programma weet wat het wachtwoord is van je download. Je Usenet download programma moet hier wel mee overweg kunnen. Zo kan SABnzbd en NZBGet hiermee overweg. En ook niet altijd staan de wachtwoorden in het NZB bestand.

Hoe kom ik achter het wachtwoord van een NZB bestand?

Als je het bestand opent met kladblok. Dan moet je zoeken naar de regel met het woord “password”. Als je deze regel niet kan vinden dan zit er geen wachtwoord op bestand. Of het wachtwoord wordt ergens anders vermeld op een website zoals een Usenet community. Het wordt dan erg lastig om het NZB wachtwoord te achterhalen.

Hoe koppel ik het download programma aan een NZB bestand?

koppel-download-programma-aan-een-NZB-bestand

Klik In Windows met je Rechter muis klik op het bestand, kies voor Openen met. Selecteer dan een Andere App. En zet het vinkje aan, Altijd deze app gebruiken voor het openen van .nzb bestanden.

Wat betekent NZB?

De afkorting staat voor NewZBin. Het bestands-formaat werd ontwikkeld door de ontwikkelaars van de Newzbin.com website

Hoe maak ik een NZB bestand?

Voor meer informatie zie het artikel Hoe maak ik een NZB bestand?

Wil je NZB bestanden downloaden?

Neem dan is een kijkje op deze NZB pagina: NZB sites.

Andere vragen over NZB bestanden?

Heb je nog een ander vraag. Laat dan een berichtje achter dan kunnen we deze beantwoorden of misschien iemand anders.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter