Wat is een NZB bestand?

Een NZB is een op XML gebaseerd bestandsformaat voor het ophalen van bestanden uit Usenet servers. Het formaat is bedacht door de ontwikkelaars van Newzbin.com. Een NZB bestand  is effectief als er meerdere bestanden gedownload moeten worden.

Vaak wordt een NZB aangemaakt op een website. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Nzbindex.nl en Binsearch.info. Hierdoor is het niet meer nodig om te gaan headeren. Wat heel erg inefficiënt is. Want je download ook informatie die niet nodig is. Daarom is de NZB methode sneller. En als bijkomend voordeel wordt minder bandbreedte gebruikt.

Elke Usenet bericht heeft een unieke id genaamd de “Message-ID”. Wanneer een groot bestand is geplaatst op een Usenet nieuwsgroep. Is het meestal onderverdeeld in meerdere berichten. De zogenaamde segmenten of delen. Elk met een eigen Message-ID. Een NZB geschikte Usenet client. Zo als Grabit of Newsleecher. zal alle benodigde Message-ID’s lezen uit het NZB-bestand downloaden en terug te decoderen van de berichten in een binair bestand. (meestal met behulp van yEnc of uuencode ).

Inhoud NZB bestand

<?xml version=”1.0″ encoding=”iso-8859-1″ ?>
<!DOCTYPE nzb PUBLIC “-//newzBin//DTD NZB 1.0//EN” “http://www.newzbin.com/DTD/nzb/nzb-1.0.dtd”>
<!– NZB Generated by Binsearch.info (fcgi) –>
<nzb xmlns=”http://www.newzbin.com/DTD/2003/nzb”>

<file poster=”[email protected] (CPP-Gebruiker)” date=”1320590855″ subject=”test  [14/14] – &quot;test.part112.rar&quot; yEnc (1/46)”>
<groups><group>alt.binaries.boneless</group><group>alt.binaries.misc</group></groups>
<segments>
<segment bytes=”397101″ number=”2″>part2of46.[email protected]</segment>
<segment bytes=”396956″ number=”1″>part1of46.9Aq$xjKJMapRg8zOnUa3
</segment>
</segments>
</file>

Wil je NZB bestanden downloaden?

Neem dan is een kijkje op deze NZB pagina: NZB sites.

Geef als eerste een reactie

Leave a Reply